ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ


Χαιρετισμός Διευθύντριας ΑΜΘ

Αγαπητοί επισκέπτες,

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μητροπολιτικό μουσείο του βορειοελλαδικού χώρου, στο πλαίσιο των στόχων του για διαρκή ανανέωση των εκθέσεων και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, προκειμένου να εμφανίζεται στο κοινό του πάντοτε εκσυγχρονισμένο και ελκυστικό, συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και σας παρουσιάζει τη νέα μόνιμη έκθεσή του «Μακεδονία: από τις ψηφίδες στα pixels».

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή έκθεση ψηφιακών εφαρμογών μέσα από τα οποία δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει και να κατανοήσει άγνωστες πτυχές της αρχαιότητας, να πληροφορηθεί για πεδία της ιστορίας και της αρχαιολογίας της Μακεδονίας με ευχάριστο και απολαυστικό τρόπο μέσα από νέες τεχνολογίες και «παιχνίδια» Διάχυτης Νοημοσύνης. Κατ΄ αρχάς παρουσιάζονται επτά (7) συστήματα εφαρμογών, εκ των οποίων τα δύο (2) εντάχθηκαν μέσα στη μόνιμη έκθεση για τη Μακεδονία και τα πέντε (5) φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Α.Μ.Θ.

Κοινός σκοπός των δύο συνεργαζόμενων φορέων (ΑΜΘ και ΙΤΕ) είναι τα συστήματα να εμπλουτίζονται διαρκώς τόσο με καινούργια ιστορικο-αρχαιολογική πληροφόρηση όσο και με νέες εφαρμογές που στο μεταξύ θα επινοούνται από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Μία διαρκώς ανανεούμενη έκθεση, δηλαδή, με ότι πιο έγκυρο και επίκαιρο υπάρχει από αρχαιολογική και τεχνολογική άποψη!

Σε μία καθαρά τεχνολογικής κατεύθυνσης διεθνή κοινότητα, όπου οι ανθρωπιστικές σπουδές ολοένα χάνουν έδαφος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προσφέρει αρχαιογνωσία με τον πιο άρτιο τεχνολογικά τρόπο, αποδεικνύοντας ότι η γνώση της Αρχαιότητας μπορεί να συνδεθεί με τη πραγματικότητα των ημερών μας, με την παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού και επιστημονικών επιτευγμάτων, να ενταχθεί στη ζωή ενός τόπου και να ακτινοβολήσει ως ένας διδακτικός χώρος αφήγησης, ως τοπόσημο συνεχούς διαλόγου του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον.

Η Διάχυτη Νοημοσύνη που προσφέρεται στην υπηρεσία της αρχαιογνωσίας της Μακεδονίας στοχεύει στην πρόκληση ποικίλων και εναλλασσόμενων συναισθημάτων στους εγκεφαλικούς νευρώνες των επισκεπτών όλων των ηλικιών μέσω των νέων τεχνολογιών, έτσι ώστε η επίσκεψη στο Μουσείο να αποτελέσει μία μοναδική βιωματική διεργασία, μια ανεπανάληπτη εμπειρία που θα αποτελέσει αναπόσπαστο κρίκο στην αλυσίδα της ζωής του κάθε επισκέπτη.

Ο οικείος και φιλικός χώρος του ΑΜΘ γίνεται έτσι ένας χώρος απολύτως εναρμονισμένος με τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της εποχής του, στοχεύοντας να αποτελέσει σημείο αναφοράς και επιδίωξης αρτιότερης και εκσυγχρονισμένης πληροφόρησης, έτσι ώστε ο συγχρωτισμός με τις αρχαιότητες να αποτελέσει εφαλτήριο για περισσότερο πνευματικές λειτουργίες, πιο ανθρωποκεντρικές ασχολίες και ενδιαφέροντα και να δημιουργήσει ένα ιδανικό περιβάλλον ψυχικής ευδαιμονίας.


Δρ. Πολυξένη Αδάμ Βελένη
Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης